divendres, 6 de febrer del 2009

BLU



Aquest estiu dins l'Armatoste Tour 2008 (http://freakfaktory.blogspot.com/2008/09/armatoste-tour-2008.html) passejant pel berlinès Kreuzberg Oriental ens topàvem casualment amb un impactant mural de grans dimensions en que un humanoide gegant format de petits hmanioides estava a punt de menjar-se una de les seves parts humanoidils. Estàvem sense saber-ho devant de Backjump (http://www.blublu.org/sito/walls/2007/big/040.jpg), una de les impactants obres d'un dels grans mestres contemporanis de l'art del carrer: BLU (http://www.blublu.org/). Un artista que ha desenvolupat el seu art mural al carrer de forma tal que ha arribat a fer cinema d'animació utilitzant com a suport els espais urbans: d'aqui en surt una de les meves obres preferides: muto (http://www.blublu.org/sito/video/muto.htm). Una increible animació feta entre Alemanya i Argentina en què Blu anima mitjançant l'stop motion els seus inquietants humanoides al llarg d'un extens espai urbà.

Un tipus d'obres que tenen sentit ciutats més obertes i colorides com Berlin, i que en cap cas en tindrien a Barcelona amb la seves ordenances cíviques que no deixen de ser l'estandard de la falsetat i hipocresia d'un ajuntament amb un tarannà radiaclment diferent a les etiquetes amb que s'autodesignen. En aquest sentit és totalment paradoxal que ahir Blu fes una conferència totalment institucionalitzada al CCCB i que estigui pintant fins dissabte un dels seus murals mastodòntics i inquietants al barri del Carmel (http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=584798&idseccio_PK=1021&h=) i que en canvi qualsevol persona que intenti fer el mateix de la mateixa forma sigui immediatament detingut i multat pel sol fet de no tenir el resso internacional que ja té aquest gran mestre de l'art al carrer que fins no fa gaire corria devant la policia. Blu, un personatge conscient d'aquestes situacions paradoxals que ell mateix parodia jugant de forma còmica i graciosa amb la seva identitat.

1 comentari:

morfu ha dit...

ei santi ! quina canya no que puguéssis veure els murals de creador Blu. Jo fa temps que vaig veure Bruto la seva animació i no em pensava pas que fos creada d'aquesta manera. M'hauré d'escapar uns dies a Berlin ! haviam si penges algunes fotos alguna hora del que vas viure a verlin. Vinga vagi molt bé :)